Checklist voor corona veilig kantoor

Na een ongekende lange en zware tijd thuiswerken, zijn uw medewerkers hopelijk spoedig klaar om naar kantoor te komen. Het is uw wens en verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit in alle veiligheid kan gebeuren. Corona-oplossingen.nl heeft een checklist samengesteld over welke veiligheidsuitdagingen er zijn. Het is de bedoeling dat dit een dynamische lijst is en we zouden graag zien dat u met een reactie aangeeft als wij in uw ogen een veiligheidsuitdaging missen. 

Veilgheidsuitdagingen:

Overdracht corona via de lucht:

Om verspreiding via de lucht te voorkomen, is de 1,5 meter regel door het RIVM ingesteld. Hoe zorgt u dat deze regel stand houdt op een kantoor? 

– Breng de regel regelmatig onder de aandacht

Mensen zijn gewoonte dieren en oude gewoontes zijn moeilijk af te leren. Communiceer regelmatig en op verschillende plekken over het belang van de regels. 

– Maak looproutes met 1 richtingverkeer. 

Ga na naar waar op uw kantoor stromen van mensen elkaar tegenkomen en kijk wat een logische route zou kunnen zijn om dit te voorkomen. Met behulp van stickers en borden kunt u uw medewerkers de goede route aangeven.

– Scheidt vergaderruimtes en werkplekken met schermen

Om direct contact door de lucht te voorkomen zijn schermen op kantoor een goede oplossing. Natuurlijk kan gekozen worden voor plexiglas schermen. Dit hoeft in onze ogen echter niet overal. Daar waar het zicht niet van groot belang is, kunnen dichte schermen evengoed volstaan. 

Overdracht corona via oppervlakten:

Onderstaand een overzicht van oppervlakten waar overdracht van corona kan plaats vinden:

– Deuren

– Toiletten

– Bureau’s 

– Koffieapparaat

– Toetsenborden

– Kopieermachines

– Keukens en kantines

Het regelmatig schoonmaken van deze oppervlakten is van belang. Goede desinfecterende gel is hierbij van belang. Daarnaast dient het voor uw medewerkers mogelijk te zijn om hun handen regelmatig te desinfecteren. In onze ogen moet iedere medewerker een flesje handgel op het bureau te hebben. 

Sommige oppervlakten worden door veel verschillende mensen aangepakt. Deurkrukken zijn hier een voorbeeld van. Met een deurklinkadapter stelt u medewerkers in staat de deur met hun ellebogen te openen en sluiten. 


Heeft u suggesties van situaties van overdracht van corona, of van andere oplossingen? We horen graag uw reactie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.