Checklist voor corona veilige balie

De balie is in uw organisatie een plek waar mensen komen en gaan. Met andere woorden een plek waar het extra belangrijk is om goede corona maatregelen te treffen. Maar waar moet je specifiek op letten? Wij helpen je met een checklist met corona oplossingen voor een balie.

Overdracht corona via de lucht:

  • 1,5 meter afstand

Zorg voor 1,5 meter afstand voor mensen die zich melden aan je balie. Deze afstand geldt zowel voor de bezoekers aan de balie onderling als voor de balie medewerker tot de bezoeker. Oplossingen hiervoor zijn:

  • linten om op grond een afstand van 1,5 meter te markeren
  • tafels om voor een balie te zetten en zo 1,5 meter afstand te waarborgen ( echter kunnen documenten zo moeilijker worden overlegd )
  • plexiglas schermen te plaatsen op de balie om om binnen een afstand van 1,5 meter veilig te kunnen communiceren en handelingen te verrichten

Overdracht corona via oppervlakten:

  • Oppervlakte reiniging

Corona is overdraagbaar via de lucht ( aerosol ), maar ook via oppervlakten. Het is dus belangrijk om op een intelligente manier om te gaan met contactmomenten van uw medewerkers en bezoekers bij een bezoek aan een balie. Iedere balie kan andere standaard contactmomenten hebben met verschillende oppervlakten. Inventariseer daarom eerst goed wat deze contactmomenten zijn. Onderstaand vindt u enkele van deze contactmomenten

  • Het openen van een deur

Met het openen van een deur is er gevaar van overdracht van corona via de deurklink op de handen. Het makkelijkste is om de meeste deuren open te zetten en te houden. Echter is dit niet alle deuren wenselijk. Bij deze deuren kan men een deurklinkadapter installeren ( meer info ). De deur kan dan met voet of elleboog worden geopend.

  • Het aanmelden via een digitale touchscreen

Touchscreens zijn altijd al een bron van bacteriën. Om te voorkomen dat bezoekers met hun handen het scherm moeten aanraken, kan men gebruik maken van ‘touchscreen sticks’ ( meer info ). Deze sticks zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

  • Het inschrijven met een pen

Wanneer u bezoekers laat registreren met een pen, is het van belang dat bezoekers de pen slechts eenmalig gebruiken. Hiermee voorkomt u dat er overdracht plaats vindt van één bezoeker naar de andere.

 

Heeft u suggesties van situaties van overdracht van corona, of van andere oplossingen? We horen graag uw reactie.